Ултразвукът ще победи "червените приливи"

Ултразвукът ще помогне да бъдат победени т.нар. червени приливи - цъфтенето на фитопланктона в някои райони на Световния океан, което може да има катастрофални последици, съобщи "Ню сайънтист", цитирано от БТА.
Червените приливи са неконтролируемото размножаване на микроскопични водорасли, които придават на водата необичаен цвят. Не е задължително той да е червен. Водораслите са безопасни за морските обитатели, но токсините, които отделят, се натрупват в рибата и мидите. Те могат да предизвикат сериозни отравяния, когато попаднат в човешкия организъм с морската храна.
В рамките на изследването специалисти са установили, че ултразвуковите вълни с честота 1 мегахерц водят до измирането на микроскопичните водорасли Anabaena sphaerica. Специалистите предполагат, че се предизвиква резонанс в малките мехурчета азот. Те се съдържат в клетките на фитопланктона и му помагат да се задържа на повърхността. В резултат мехурчетата се разкъсват, газът излиза, а A. sphaerica падат на дъното и загиват без светлина.
Изследователите твърдят, че новият метод е най-безопасен от съществуващите. Ултразвукът действа само на определен тип водорасли, без да засяга другите части на екосистемата. Слабата страна на новата технология е, че подобни вълни се разпространяват лошо във вода. Ефективният радиус е 20 метра. Технологията е подходяща за езера, но трудно използваема за почистване на големи струпвания на водорасли в океаните.

Станете почитател на Класа