Генномодифицирани стволови клетки изтребват тумори

Британски специалисти са използвали генномодифицирани клетки от костен мозък, които доставят противораков протеин до туморите, без да засягат здравите тъкани, предаде Ройтерс.
Методът, представен на конференция на Американското торакално дружество в Сан Диего, е дал обещаващи резултати. Експерименти с мишки и клетъчни култури са показали, че мезенхимални стволови клетки - тип възрастни стволови клетки - могат да бъдат изпращани в раковите клетки, където да доставят смъртоносен протеин. Белтъкът, наречен TRAIL, атакува само раковите клетки и не уврежда здравите тъкани.
Специалистите от Юнивърсити колидж в Лондон са тествали метода върху култури от белодробни, сквамозни и цервикални ракови клетки, както и клетки от злокачествени образувания на гърдата. "Много видове тумори са чувствителни към протеина TRAIL", казва Д-р С.М. Джеймс от изследователския екип. В друг експеримент учените са инжектирали генномодифицирани стволови клетки на мишки с тумори на гърдата и са успели да елиминират напълно злокачествените образувания в 38 процента от случаите.
Предимството на тази терапия е, че въпросните клетки са "имунопривилегировани", т.е. тялото не ги отхвърля като нашественици.

Станете почитател на Класа