Мухи превръщат мравките в свои „роби“ чрез мозъчен контрол

Вид южноамерикански мухи са способни да контролират огнените мравки и да ги превръщат в „истински“ зомбита, съобщава изследване, цитирано от „Нейчър“.
Мухите летят над своите жертви и инжектират своите яйца в мравките чрез крайници, остри като игли. Яйцата се развиват до ларва, която мигрира в главата на мравката, където започва да контролира поведението й. „Заразената“ мравка се превръща в безволево зомби, което се отдалечава на 50 метра от мравуняка, за да не бъде нападната от събратята си, което би застрашило живота на ларвата. Най-накрая ларвата на мухата напуска гостоприемника си, като по този начин го и убива.
Учени от САЩ са изключително заинтересовани от необикновената способност на мухите. През последните години огнените мравки, които са с южноамерикански произход, се разпространяват все повече на щатска територия. Тяхното ухапване е изключително болезнено за човека, а според проучвания те започват да изместват и местните видове мравки. Чрез развъждането на тези мухи, които атакуват само огнените мравки, специалистите се надяват да редуцират популацията им и да спрат инвазията им в САЩ.

Станете почитател на Класа