Бъдещите проби от Марс могат да донесат извънземна зараза

Националният изследователски съвет на САЩ е изготвил доклад, в който се казва, че ако в бъдеще проби от Марс бъдат донесени на Земята, специалистите от НАСА трябва да са подготвени за възможността в тях да се съдържат организми, представляващи заплаха за хората и другите земни форми на живот, пише сп. "Ню сайънтист".
Авторите на доклада изтъкват, че за да се предотврати евентуалното пренасяне на зараза от Марс, НАСА трябва възможно най-скоро да се заеме с построяването на специална лаборатория, в която да се съхраняват и изследват пробите в условия на карантина. Учените от НАСА се надяват в рамките на следващите две десетилетия да върнат на Земята проби от марсианската атмосфера, почва и скали. Тези мостри могат да бъдат използвани за тестове, непосилни за роботизираните изследователи, като целта ще бъде откриването на първите доказателства за живот на Марс. Рисковете, които този марсиански живот крие за земния, са неизвестни.
Ако на Земята бъдат донесени чужди организми, съществува макар и малка вероятност те да заразят земните форми на живот или да влязат в съревнование с тях, което ще се отрази върху екосистемите на нашата планета. Въпреки че теоретично възможност за марсианска зараза съществува, досегашните данни, които имаме за Червената планета, не показват признаци на живот там, а условията на нея са достатъчно сурови, за да предполагаме с голяма доза сигурност, че най-вероятно такъв и не съществува. На повърхността на Марс няма течаща вода, въпреки че съществуват хипотези за наличието на такава под червената почва. Атмосферата на планетата е силно разредена, освен това тя няма магнитно поле, което да я предпазва от космическата радиация.
Докладът е изготвен от 10 експерти, ръководени от Джак Фармър от университета на Аризона.

Станете почитател на Класа