Топенето на ледовете може да обърка въртенето на Земята

Стапянето на ледената покривка на Антарктика няма да повиши нивото на Световния океан толкова драстично, колкото се предполагаше досега, но ефектите ще бъдат също толкова значителни. Може да се промени гравитационното поле и дори въртенето на Земята, предполагат учени, цитирани от световните агенции и БТА.
Нови измервания на геометрията на антарктическата ледена шапка, направени от британски и холандски геолози и климатолози сочат, че ако тя изчезне, повишението на нивото на океаните ще е с 3,2 м, а не с прогнозираните 5 до 7 м. Според изследването, ръководено от проф. Джонатан Бамбър от Бристолския университет и публикувано в сп. "Сайънс", повишаване на океанското ниво дори само с 1 метър ще е достатъчно опасно. То може да промени земното гравитационно поле в Южното полукълбо и да се отрази на въртенето на планетата. Промяната на въртенето на планетата пък ще доведе до събиране на океанска вода в Северното полукълбо и може да стане причина за значителни различия в нивата на отделните океани. Повишаването на морските нива ще е най-голямо по източното и западното крайбрежие на Северна Америка. Там повишения от 25% над средното глобално ниво могат да причинят катастрофални наводнения в Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия и Сан Франциско.
Според данните от изследването на поведението на ледената покривка в Западна Антарктика в условията на глобалното затопляне раздробяването на леда ще промени фокуса на земното гравитационно поле. В резултат ще настъпи дисбаланс и морските нива около Северна Америка ще се повишат повече, отколкото в други части на света. Ако ледената покривка на Западна Антарктика изчезне, загубата на толкова голяма маса от южното полукълбо ще увеличи силата на земното притегляне в Северното полукълбо. Това ще промени въртенето на Земята и ще стане причина там морските нива да нараснат драстично.

Станете почитател на Класа