Загубата на Скиапарели няма да спре втория етап от мисията ЕкзоМарс

Извънредната ситуация с модула Скиапарели няма да повлияе на втория етап от европейско-руската мисия ЕкзоМарс, който е планиран за 2020 г., предаде ТАСС, позовавайки се на експерти от ракетно-космическия отрасъл.

Според академик Александър Желязков най-вероятно циклограмата на спускането е била не както е разчетено и нещо се е случило с двигателя. Възможно е двигателят да се е включил на неподходяща височина и да не е успял да спре модула.

Модулът частично е изпълнил задачите си, предаде Асошиейтед прес. Той е излъчил 600 мегабайта информация преди да се разбие. Учените обаче няма да получат снимки отблизо, ако е успял да направи такива. Излъчването им е било предвидено след кацането.

Основната част от настоящия етап на мисията ЕкзоМарс обаче е успешен, защото корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) застана на орбита около Марс. Инструментите на орбиталния апарат ще търсят в марсианската атмосфера следи от съдържащи въглерод газове, като метана. Наличието му би означавало възможност за съществуване на микроорганизми на Марс.

Генералният директор на Европейската космическа агенция Йохан-Дитрих Вьорнер каза по-рано, че мисията досега е „96 процента" успешна, въпреки проблемите със Скиапарели, именно защото орбиталния апарат функционира добре, а опитът със спускаемия апарат ще даде ценни уроци за бъдещите усилия за кацане на Марс.

Що се отнася до втория етап от мисията ЕкзоМарс, планирана за 2020 г., разработването й ще бъде продължено. За изработването на спускаемия модул Пастьор ще бъдат използвани всички данни, получени от Скиапарели, като ще бъдат нанесени корекции.

Станете почитател на Класа