Кошмарите се оказват полезни за здравето

Лошите сънища са полезни за човека, тъй като помагат на мозъка да се справи с негативните емоции, съобщава изследване, цитирано от Health 24. Според д-р Рос Левин и Тори Нилсън кошмарите, които ни карат да се будим, са страничен ефект от емоционалната регулация на мозъка – реакция към стреса, който изживяваме през деня.
Природата и функцията на сънищата винаги е озадачавала специалистите. През последните години разработки в сферата на психологията и мозъчната активност при спане хвърлят светлина защо сънищата ни толкова често са изпълнени с плашещи образи.
За разлика от обикновените лоши сънища кошмарите ни карат да се будим и може би възникнат именно когато тази емоционална регулация излезе извън контрол, смятат двамата специалисти.
Лошите сънища не са нищо ново. Според статистиката повечето ни сънища са именно такива. Според д-р Левин, психолог в университета „Йешива“ в Ню Йорк, това е така, защото човек е предразположен да се влияе повече от негативните емоции, което има и своето еволюционно обяснение – реакцията срещу заплаха е равносилна на оцеляване.

Негативните емоции са по-силни, тъй като ни помагат да оцелеем

Сънищата може би играят роля в обработката именно на спомени и чувства, свързани със страх, така че нашата нервна система да не се претовари от тях в будно състояние. Докато спим, нашето подсъзнание събира и смесва разнообразни спомени по такъв начин, че да ги въведе в нов контекст и да разсее страха, свързан с тях, обяснява теорията си д-р Левин.
Изследванията показват, че определени региони в мозъка, включително лимбичната система, която се асоциира с емоциите и паметта, повишават значително своята активност, докато човек спи. Според учените кошмарите, които ни карат да се събуждаме, облени в пот, са резултат от „повреда“ в нормалната работа на системата за обработка на негативните емоции.
Подобни кошмари са често срещани, а повече от 85% от зрелите хора имат поне един такъв на година. Въпреки че не са приятно изживяване, те рядко са опасни, освен ако не започнат да влияят на хората дори в будно състояние. Хората, които изпитват по-силно безпокойство в стресови ситуации, са и по-уязвими на „набезите“ на кошмарите. Тези сънища могат да доведат до повече напрежение в ежедневието, което като в порочен кръг да ги направи и по-чест спътник на спящия, смятат Левин и Нилсън.

Станете почитател на Класа