Орбиталният боклук е заплаха за ракетите и апаратите

Проблемът с "орбиталните отпадъци", които се получават при разрушаването на ракети носители и спътници, беше обсъден на първата по рода си международна конференция, която завърши в Монреал. В работата на форума са участвали експерти от САЩ, Канада, Русия, Германия, Чехия, Франция, Австрия, Индия и Холандия, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Според проф. Рем Джекху от Университета “Макгил” проблемът с космическите отпадъци е много сериозен. Системата за космическо наблюдение на САЩ сега проследява 17 000 изкуствени обекта с размери над 10 см. В същото време по оценка на експертите в орбита се намират около 300 000 обекта с диаметър от 10 до 1 сантиметър. А тези под 1 см са няколко милиона.
Повечето обекти с размер над 10 см са вписани в "Каталог на спътниците", съставен в САЩ. По данни от юни 2008 г. в него вече има 13 000 такива, като само 6 на сто са действащи спътници, а над 90 процента са космически отпадъци, които се движат безконтролно със скорост от 3 до 7,7 км в секунда. Сблъсъкът с тях може да има сериозни последици за космическите апарати.
През май-юни в Кьолн ще се състои вторият етап от конференцията. По време на него специалистите се надяват да подготвят проект за документ, който да бъде обсъден на национално и международно равнище. Според проф. Рем Джекху сега е много важно всички страни да предоставят данните за космическите отпадъци, с които разполагат.

Станете почитател на Класа