НАСА съобщи за „лека повреда“ на совалката „Атлантис“

Совалката „Атлантис“ е получила малка пукнатина върху топлинния си щит малко след излитането си, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Откритата на повърхността на совалката "Атлантис" драскотина не представлява опасност. До този извод са стигнали специалисти на НАСА. Тя е 50-сантиметрова и е на термозащитния слой на космическия кораб. Повредата е била получена две минути след излитането на "Атлантис" от космодрума Кейп Канаверал. Драскотината е станала в резултат на удар на парче топлоизолационна пяна, паднало от външния горивен резервоар на совалката. Тя е на дясната страна на "Атлантис" - там, където крилото се закрепва за фюзелажа.
Според специалисти на НАСА сегашната мисия на "Атлантис" до "Хъбъл" е много по-опасна от полетите до Международната космическа станция (МКС). Причината е, че совалката лети на по-висока орбита, където има много космически боклук. Той представлява потенциална опасност за "Атлантис". По тази причина от НАСА са подготвили совалката "Индевър" с екипаж, който да се притече на помощ на колегите си в случай на нужда.

Станете почитател на Класа