Идва зловеща кървава Луна

Кървава Луна ще изгрее на небето в събота вечерта. Тогава ще се случи най-краткото за века лунно затъмнение, при което в най-силната си фаза ще обагри спътника на земята в червено. Ефектът се получава при преминаването на Луната под сянката на Земята, съобщава „Нешънъл Джеографик”.Най-впечатляващата част от явлението настъпва в най-интензивната фаза, когато сянката на Земята напълно пшокрива лунната повърхност и тя се оцветява в зловещо червено. Луната, ибаче, само ще „закачи” най-тъмната част от сянката на Земята и затова затъмнението ще трае не повече от 12 минути.

Кървавата Луна този уикенд ще бъде третото от четири слънчеви затъмнения, които се случват в двегодишен цикъл, наречени тетрада. Тази последователност няма да се повтори в следващите 20 години. Първото и второто затъмнение станаха през април и септември 2014, а последното ще бъде на 28 септември 2015.



По време на лунното затъмнение Земята застава между Луната и Слънцето и хвърля сянка. Това не се случва всеки месец, когато Луната прави обиколката си около Земята, защото орбитата е наклонена и обикновено държи Луната извън сянката на Земята.

Пълните лунни затъмнения, познати като „кървави луни”, са дори още по-редки. Те се случват само при пълнолуние и само когато Слънцето, Земята и Луната са точно на една линия. Това става средно по два пъти годишно и обикновено може да се види само от едното полукълбо на Земята.

Най-добра видимост към явлението ще има от крайбрежието на Западна Северна Америка. От Южна Америка ще се виждат само началните фази. Азия, Индия, Западен Китай, Русия и Австралия ще могат да видят „втората част на шоуто”. 

Хората от Африка, Европа и Близкия Изток, обаче, имат лошия късмет да се намират на погрешната страна на планетата. 

Станете почитател на Класа