×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 274

В румънска пещера е открита най-старата човешка стъпка

Човешките отпечатъци намерени в пещерата Ciur-Izbuc в Румъния представляват най-старите такива в Европа, а може би и в света, твърдят изследователи.
    Около 400 стъпки за първи път са открити в пещерата през 1965 година. Учените твърдят, че те са на мъж, жена и дете, които са живели преди 10 000 до 15 000 години. Но радиовъглеродните измервания на костите, изкопани точно под стъпките показват, че Хомо сапиенс са живели там преди около 36 500 години, казват, антрополог Дейвид Уеб и колегите му от университета в Пенсилвания. Анализите на 51 стъпки, които са останали неунищожени от пещерни изследователи и туристи показват, че шест или седем лица, включително и най-малко едно дете, са влезли в пещерата заради наводнение, съобщават изследователите.
    Възрастта за другите отпечатъци открити в Европа и по света са на не повече от 33 хиляди години. На конференция през 2011, учените от твърдят, че са открили стъпки на 120 000 годишна възраст. Техните констатации не са били публикувани досега, заради проблем с автентичността на откритите отпечатъците.

Станете почитател на Класа