×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 274

Странните навици на спане при животните

Нов документален филм на BBC ни запознава със странните навици на сън при животните. Учените ги изучават, за да се опитат да намерят лечение за нарушенията в човешкия съня.

Жирафите например спят само по два часа на нощ, и могат да оцелеят без да си затварят очите в продължение на седмици. Сънливците се държат за клон на дърво, за да спят добре, но и най-малкия шум ги събужда веднага.

Плъховете имат сходни моделите на съня като при хората и се нуждаят от почивка, за да бъдат бдителни и да научат нови задачи на следващия ден.
И хората и някои животни - включително октопода и сепията - показват бързо движение на очите, което е свързано с дълбок сън и тревожни сънища.
Кучета, наблюдавани по време на дълбок сън лаят и потрепват с краката си, все едно тичат в легнало положение. Хората пък говорят на сън, а някой дори се разхождат спейки. Домашни котки и кучета също са били уловени от камери да ходят насън.
Някои учени смятат, че времето за сън при животни може да зависи от скороста на техния метаболизъм, докато други смятат, че това има нещо общо с оцеляването в дадена среда .
По-малките животни имат нужда от повече сън, отколкото по-големите, а хищниците като лъвове и тигри спят повече от осем часа на ден.

Тревопасните животни като жирафи и крави прекарват толкова време в ядене, че не им остава много време за сън.
Конете стоят на крака през повечето време, затова не могат да изпаднат в дълбок сън, докато другите животни трябва да държат винаги очите или ушите си отворени за да се предпазят от хищници.
Често птиците спят с едно отворено око, като някой видове дори спят в неудобна поза, за да не могат да заспиват дълбоко.
Морските животни като делфини държат винаги едното полукълбо на мозъка си будно, така че да могат да плуват и дишат докато спят.

 

Станете почитател на Класа