Странни и страшни медицински инструменти от миналото

Най-голямата медицинска благотворителна организация във Великобритания – Wellcome Trust, е дала обществен достъп до своята обширна база данни със снимки.

В колекцията са събрани снимки на лекарства, инструменти и артефакти на научната култура, които са били в употреба в продължение на столетия.

Очевидно за успехите на науката най-добре могат да разкажат медицинските постижения и инструменти. Ето и някои от оръдията на лекарите от миналите векове.

И разбира се, нищо не може да разкаже по-добре за успехите в медицината от спринцовката. Във въпросната колекция експонатите са съществено множество – от месингови през XVII век и от слонова кост, които се използвали и през 18-ото столетие, до спринцовки от стъкло и неръждаема стомана от ХХ век. Всички те явно са служили доста по-дълго от нашите съвременни еднократни спринцовки.

 

Този смразяващ образец прилича на средство за изтезание на Светата инквизиция, което не е много далече от истината – този уред се води желязна „усмирителна маска за кавгаджии“ и е от 1550 г. От названието става ясно, че е използвана за публично унижение и наказание, основно на жени, които говорели против властта, карали се с хората, със съседите, богохулствали или лъжели. Просто ужасно изобретение.


По-приятно изглеждат „шлемовете на джедаите“ от 80-те години. Те са използвани заедно със скенерите за магнитно-резонансна томография за изследване на мозъка, за да не се отваря черепът. Думата „джедай“ е използвана, за да може да се поставя по-лесно на деца.

Още по-достойна на вид е стоманена ръка с месингова китка от 1890 г.

 

 
 
 
 

Кутия с изкуствени очни ябълки.
© Wellcome Library

Станете почитател на Класа