Изкачването по социалната стълба е полезно за сърцето

Израстването в социалната йерархия може да подобри и здравето, освен финансовото състояние, показва изследване на шведски учени, цитирано от „Дейли телеграф“.
Хората, които напредват в кариерата, са с 20% по-малко застрашени от високо кръвно налягане в сравнение с техните братя и сестри, които стоят на едно и също стъпало от социалната стълба. Връзката между социалното и икономическото положение и високото кръвно налягане е вече известна, но това изследване за първи път показва, че преминаването в по-висока класа може да се окаже полезно за здравето по такъв начин. Учените от Кралския институт в Стокхолм изследвали 6000 двойки близнаци с един и същи пол, родени между 1926 г. и 1958 г. Те отчитали професиите на техните родители и на тях самите, кръвното им налягане, възрастта, ръста и теглото им, както и дали са пушачи. Резултатите показали, че хората, които се изкачват в социалната йерархия, са с 18% по-малко застрашени от високо кръвно налягане. Влошаването на социалното положение от своя страна увеличавало риска от високо кръвно налягане с 22%. Когато анализирали групата като цяло, учените установили, че по-ниският социален статус увеличава риска от повишено кръвно налягане с 42%. Тъй като учените изследвали близнаци, а не просто сравнявали хора от една и съща социална среда, те могат да твърдят с голяма увереност, че промените в кръвното налягане се дължат именно на събитията, които са се случили в живота на изследваните хора.
Високото кръвно налягане увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове, което може да доведе до тяхното увреждане. Това от своя страна може да предизвика сърдечни удари или сърдечна недостатъчност, и е основната причина за инсултите. Високото кръвно налягане се свързва и с някои форми на деменция и бъбречни заболявания. Учените предполагат, че връзката между пониженото кръвно налягане и високия социален статус се дължи на начина на живот, тъй като хората, които са по-високо на социалната стълба, по-често се хранят по-здравословно и спортуват повече.

Станете почитател на Класа