Лекарствата за ХИВ действат и превантивно

Лекарствата за ХИВ могат да бъдат използвани и за засилване на защитата срещу вируса, освен за лечение на симптомите след заразяване, показват проучвания, цитирани от Би Би Си.
Две изследвания в Африка добавят тежест към предишни данни, които показват, че лекарствата, използвани при ХИВ позитивни пациенти, намаляват риска от заразяване, когато се приемат ежедневно. Според Световната здравна организация изследванията могат да имат огромно значение за превенцията на разпространяването на ХИВ. Откритията бяха оповестени по време на подготовката за конференция, посветена на борбата със СПИН, в Рим.
Едно от изследванията, извършено от Университета на Вашингтон, включило близо 5000 двойки в Кения и Уганда, при които един от партньорите бил ХИВ позитивен, а другият – не. Незаразените взимали всеки ден или лекарството тенофовир, или комбинация от две лекарства – тенофовир и емтрицитабин, или плацебо. Броят на заразените в първата група бил с 62% по-малък, а във втората – със 73%. Другото изследване, осъществено от центровете за контрол на заболяванията в САЩ, проследило 1200 здрави мъже и жени в Ботсуана. Те приемали всеки ден или комбинирана таблетка, или плацебо. Резултатите показали, че лекарствата намаляват риска от заразяване с ХИВ с 63%. Учените предупреждават обаче, че нито един метод не е 100% ефикасен срещу ХИВ, както и че превенцията с помощта на антиретровирусни препарати трябва да се комбинира с други методи за защита като презервативи.

Станете почитател на Класа