Съставиха карта на обитаемостта на Млечния път

Учени от САЩ и Канада създадоха карта на зоните от нашата галактика, които са потенциално годни за живот, съобщи Лента.ру.
Годната за обитаване зона се определя като регион, в който, от една страна, има достатъчно тежки елементи за формирането на планета, а от друга – той не е изложен на космически катаклизми. Такива катаклизми според учените са експлозиите на супернови, които лесно могат да изтрият живота от цялата планета. В рамките на изследването учените създали компютърен модел на процесите по формирането на звезди, както и свръхнови от типа Ia (бели джуджета в двойни системи, които крадат материя от съседите си) и тип II (експлозии на звезди с маса, над осем пъти по-голяма от тази на Слънцето). Така учените успели да определят районите на Млечния път, в които теоретично може да се зароди живот. Освен това учените установили, че около най-малко 1,5% от всички звезди в нашата галактика (това са около 4,5 милиарда звезди) биха могли да съществуват обитаеми планети. От своя страна 75% от тези хипотетични планети трябва постоянно да са обърнати с една и съща страна към своите звезди.


Върти ли се още Вселената?

Физици и астрономи отдавна вярват, че Вселената е симетрична. За да тестват предполагаемата огледална симетрия, проф. Майкъл Лонго и колегите му описали посоката на въртене на десетки хиляди спираловидни галактики. Те установили, че галактиките, които се въртят в посока, обратна на часовниковата стрелка, са с около 7% повече от онези, които се въртят в нейна посока, в частта от небето на север над Млечния път. Ефектът бил наблюдаван на повече от 600 милиона светлинни години от нас. Според Лонго това откритие е от изключително значение, тъй като, изглежда, противоречи на общоприетото схващане, че в достатъчно голям мащаб Вселената е изотропна, т.е., че няма определена посока. Една симетрична и изотропна Вселена би се зародила от симетрична сферична експлозия, оформена като баскетболна топка. Ако Вселената в началото се е въртяла, тя би трябвало да има ос, а галактиките би трябвало да запазят това първоначално движение. Върти ли се все още Вселената? Според Лонго е възможно и резултатите от изследването показват, че това най-вероятно е така.

Станете почитател на Класа