Океаните поглъщат все по-малко СО2

Учени от Университета в щата Уисконсин – Медисън, доказаха, че климатичните промени са намалили способността на океаните да абсорбират СО2, съобщи електронното издание за наука „Физорг“. Океаните поемат около една трета от всички въглеродни емисии от човешката дейност и заедно с сухоземната биосфера са най-големите въглеродни абсорбери на планетата.
Най-сложният въпрос, който стои пред климатолозите, е какъв е капацитетът на океаните да са буфер на промените в климата и докога ще издържат на скоростното темпо на замърсяване.
Анализът на екипа от Уисконсин се различава от предишни проучвания, защото се базира на практически данни и на изследвания на място.
Океаните все по-трудно поемат огромното количество въглерод, което се съдържа в атмосферата. Учените се нуждаят от данни за промените поне в период от 25 години, за могат да видят точно какъв е ефектът от натрупване на въглерод в атмосферата за океаните. Трябва да се определи дали промяната се дължи на климатични изменения или на природни вариации. Северният атлантически океан е намалил наполовина капацитета си да поглъща въглероден диоксид в периода 1995 г.-2005 г. Ако тенденцията се запази и океаните продължат да поемат все по-малко въглероден диоксид, глобалното затопляне ще се ускори.

Станете почитател на Класа