Кислородът и азотът на Земята са различни от тези в ранната Слънчева система

Земята и другите скалисти планети не са изградени от материалите, с които е разполагала ранната Слънчева система. Това показват две нови изследвания на Калифорнийския университет в Лос Анджелис и университета „Нанси” във Франция, цитирани от space.com.
Учените изследвали слънчевите частици, уловени в Космоса от сондата на НАСА „Дженезис”, чиято капсула се разби при връщането си на Земята през 2004 г. Сега спасените две от общо четири проби показват, че основните градивни компоненти на Слънцето се различават значително от тези, изграждащи Земята, Луната и другите обитатели на вътрешната част на Слънчевата система, обясняват учените. Резултатите от изследванията показват още, че преди около 4,6 млрд. години определени процеси са изменили много от тези градивни материали, които в крайна сметка са образували скалистите планети, след като Слънцето вече е било формирано.
Двата екипа учени изследвали кислорода и азота в слънчевите частици – най-разпространените елементи в земната кора и атмосфера. Те установили, че в сравнение с условията на Земята в пробите на слънчевите частици има значително повече от изотопа 16O, отколкото от другите два стабилни изотопа на този кислорода – 17O и 18O. Това означава, че вследствие на някакъв процес материалите, които са образували нашата планета и останалите скалисти небесни тела във вътрешната част на Слънчевата система, с останалите два изотопа на кислорода са около 7%.
Френските учени открили още по-сериозни различия при анализа на азотните изотопи. Оказало се, че в слънчевите частици има около 40% по-малко 15N в сравнение с другия стабилен изотоп на азота 14N в сравнение с пробите от земната атмосфера.
Предишни изследвания бяха показали, че слънчевият азот може да се окаже много по-различен от този на Земята, Марс и други скалисти планети, но новото изследване е категорично доказателство, че това е така. Учените вече са наясно, че първоначалният състав на слънчевата мъглявина е бил беден на изотопа 15N, но засега не е ясно как се е получило обогатяването с този изотоп. Те имат няколко хипотези, една от които е, че тези компоненти може да са дошли от далечния Космос, подобно на праха в Слънчевата система.

Станете почитател на Класа