Имунитетът към вируса на обикновената настинка зависи от пола и възрастта

Австралийски учени направиха важно откритие, свързано с реакцията на имунната система към риновирусите, предизвикващи най-често обикновената настинка, съобщи сайтът на Университета на Куинсланд.
Те установили, че младите жени имат много по-силна имунна реакция срещу риновирусите в сравнение с младите мъже. Тази разлика обаче изчезва след менопаузата, което означава, че вероятно се регулира от половите хормони. Според проф. Джон Ъпхам, водил изследването, тези резултати са особено важни за разработването на нови методи за борба с риновирусите, които засягат голям брой хора всяка година.
“Докато тези вируси са просто нещо досадно при здравите хора, те могат наистина да разболеят хора с астма или други хронични белодробни проблеми В нашите усилия да намерим начин да предотвратим тези инфекции, трябва да имаме предвид и ефекта на хормоните и как те влияят на имунната система“, обясни професорът. Учените в момента се опитват да разберат как имунната система работи при хората с астма и в дългосрочен план се надяват да успеят да разработят ваксина.

Станете почитател на Класа