Балтийско море става сладководно

Климатичните промени ще превърнат Балтийско море във все по-сладководен басейн и ще унищожат морските видове в него, съобщи „Индипендънт“.
Международно изследване е показало, че увеличаването на валежите в региона ще направи водата в Балтийско море по-малко солена. Подобно намаляване на солеността ще измени състава на морския живот, който вече страда от прекомерния риболов и опасните химикали. „Заради глобалното затопляне се предвижда увеличаване на валежите в речните басейни, които се вливат в Балтийско море. Тъй като е затворено море, то ще става все по-малко солено. Това ще се случи през следващите 100 години“, предупреди проф. Крис Рейд от Университета в Плимът. Трансформациите в екосистемата на Балтийско море са сред промените, за които се съобщава в доклада на изследването на климатичните промени и европейските морски екосистеми. В анализа са участвали 17 института от 10 европейски страни, извършвали изследвания повече от 13 г.
Друго тревожно откритие е появата на нови видове планктон в северната част на Атлантика от Тихия океан. Тези миниатюрни видове са изчезнали от региона преди 800 000 години. С топенето на арктическата ледена шапка се отвори Северозападният проход и така планктонът се връща обратно. Въпреки че водораслите са хранителен източник, експертите предупреждават, че всякакви промени в основата на морската хранителна верига могат да навредят сериозно на видовете в Атлантическия океан.

Станете почитател на Класа