„Супер пясък“ ще пречиства водата

Замърсената вода може да бъде пречиствана по-ефективно с помощта на нов, евтин материал, наречен „супер пясък“, твърдят учени от университета „Райс“ в Тексас, цитирани от Би Би Си.
Той би могъл да се превърне в евтин метод за получаване на питейна вода в развиващите се страни. Технологията представлява покриване на песъчинки с графитен оксид.
Покритите с графит песъчинки могат да се окажат ефикасно решение, особено като се има предвид, че хората вече са използвали пясък за пречистване на водата в миналото. Обикновеният груб пясък обаче е много по-неефективен в сравнение със ситния пясък, когато водата е замърсена с патогенни органични замърсители и тежки метални йони, отбелязват учените. Те използвали технология, при която графитният оксид се разпръсква във водата и се смесва с обикновен пясък. Цялата смес се загрява до 105 градуса за няколко часа, за да се изпари водата, след което супер пясъкът е готов. Учените смятат, че е възможно графитният оксид да бъде модифициран, за да стане чувствителен към точно определени замърсители.
В много страни по света достъпът до чиста питейна вода все още е ограничен. Според Световната здравна организация едва 60% от населението на Субсахарска Африка и 50% от населението на Океания използват подобрени източници на питейна вода.

Станете почитател на Класа