Създадоха акустична мантия-невидимка

Американски учени от университета „Дюк“ демонстрираха покривало, което прави предметите невидими за звуковите вълни, съобщи Би Би Си.
Подобна акустична мантия-невидимка бе теоретично предложена през 2008 г., но едва учените успяха да я разработят на практика. Техният подход е заимствал идеи от опитите да бъдат скрити предметите от светлинните вълни. Използваната технология може да направи корабите невидими за сонари или да намери приложение при проектирането на концертни зали.
Доста усилия бяха положени за разработването на мантия-невидимка в стил „Хари Потър“, след като възможността за практическо приложение на идеята бе за първи път представена през 2006 г. Тези опити са съсредоточени основно върху така наречените метаматериали – такива, чиито свойства не се срещат в природата. Метаматериалите са така устроени, че карат светлинните вълни например да се изкривяват покрай даден предмет и така въпросният предмет става невидим. Учените установиха, че условията, при които се пречупват светлинните вълни, могат да се приложат и при звуковите вълни.
“В основата си скриването на предметите става по един и същи начин – възприемането на предметите зависи от определени вълни. Ние или чуваме, или виждаме ефекта от тези вълни“, обяснява Стивън Къмърс от университета „Дюк“. Той и неговите колеги демонстрираха как технологията за „акустично скриване“ действа при честоти между един и четири килохерца, които отговарят на две октави в горната част на клавиатурата на пианото.

Станете почитател на Класа