Галактиките в цялата Вселена са или спящи, или будни

Астрономите, които изследват далечната Вселена, са открили, че галактиките са винаги или в будно или спящо състояние – в тях или се активно се образуват звезди, или тази дейност напълно е спряла, съобщи „Сайънс дейли“.
Учените вече знаят, че галактиките в близкия Космос спадат към една от двете категории. Новото проучване сега показва, че дори и най-младите галактики, отдалечени от нас на 12 млрд. години, също са или будни, или спящи. Това означава, че галактиките са показвали подобно поведение в повече от 85% от историята на Вселената.
“Фактът, че виждаме толкова млади галактики в далечната Вселена, които вече напълно са спрели да формират нови звезди, е изумителен“, каза водещият изследовател Кейт Уитакър от Йейлския университет.
За да определят дали една галактика е спяща или будна, Уитакър и нейните колеги изработили набор от филтри, всеки от които е чувствителен към различни дължини на вълните. Тези филтри били използвани на четириметровия телескоп „Кит Пийк“ в Аризона. Учените наблюдавали небето в продължение на 75 нощи и събрали данни за 40 000 галактикиq отдалечени на различни разстояния – от близката Вселена до 12 млрд. светлинни години. Това е най-подробното подобно изследване, правено досега. Учените дешифрирали поведението на галактиките по цветовете, които излъчват. Заради спецификата на процеса на формиране на звезди, активните галактики изглеждат по-сини, докато светлината, излъчвана от спящите галактики, клони към червения край на спектъра. Астрономите установили, че активните галактики са много повече от пасивните, което потвърждава съществуващата теория, че галактиките започват с активно формиране на звезди, преди да преминат в пасивно състояние.

Станете почитател на Класа