Нов рекорд за Големия адронен колайдер

Ще трябва да приемем на доверие твърденията на физиците, че „един обратен фемтобарн“ е много – това е новият рекорд, постигнат наскоро от Големия адронен колайдер, най-големият ускорител на елементарни частици в света, съобщи Ем Ес Ен Би Си.
С обратния фемтобарн се измерват броят на сблъсъците на частици на единица площ. Един барн е единица площ с размерите на площта на напречното сечение на ядрото на урановия атом. Представката „фемто“ означава 10-15 или 0,000000000000001.
Колкото повече частици се сблъскват в струващия 3,9 млрд. евро колайдер, който работи от 2008 г. насам, толкова по-голям шанс има да бъдат открити нови частици, които да обяснят неразгадани тайни във физиката.
Количеството данни, събрани от два от детекторите на Големия адронен колайдер – Атлас и Компактния мюонен соленоид – в петък са се увеличили от 0.999 до 1 обратен фемтобарн.
„Това е огромно постижение, което демонстрира отличната работа на ускорителя и учените“, каза Фабиола Джаноти, говорител на експеримента Атлас. По думите й учените, работещи с данните от Атлас, се надяват да получат вълнуващи резултати, които да помогнат в издирването на неуловимата все още „божествена частица“ Хигс бозон.

Станете почитател на Класа