Белите коси остават в миналото?

Американски учени стигнаха до корена на белите коси, което може да помогне скоро да бъдат създадени средства, които да запазват естествения цвят на косата, съобщи „Дейли мейл“.
В серия от експерименти учените от Университета на Ню Йорк са открили протеин, наречен “wnt”, който се оказал от съществено значение за производството на цвета на косата. Според тях биха могли да се разработят различни лекарства или козметични продукти, които да повишават нивата на wnt протеина и така да възстановяват цвета на побелялата коса.
Учените са демонстрирали как въпросният протеин дава начало на верига от реакции, които карат стволовите клетки в скалпа да узреят и да произвеждат пигмента, които дава на косата нейния цвят. Те обаче все още не са успели да докажат, че побеляването на косата е предизвикано от грешки в тази система.
Wnt протеинът е важен и за растежа на косъма, което предполага, че бъдещите средства, които ще запазват цвета на косата, ще я предпазват и от изтъняване. Предишни изследвания показаха, че въпросният протеин е свързан с произвеждането на нови космени фоликули.
Вероятно обаче този протеин не е единственият виновник за белите коси. Учените от Университета в Брадфорд са установили, че с времето в корените на косата се натрупват опасно високи нива водороден пероксид (известен като перхидрол), който блокира образуването на пигменти. Учените обаче твърдят, че младите жени, които използват бои за коса на базата на водородния пероксид, не бива да се тревожат. При по-възрастните обаче боядисването може да ускори процеса на побеляване на косата.

Станете почитател на Класа