Масивните черни дупки били често срещани в ранната Вселена

Астрономите, работещи с рентгеновия телескоп „Чандра“, намериха първите директни доказателства, че масивните черни дупки са били често срещани в ранната Вселена, съобщи НАСА.
Откритието на рентгеновата обсерватория показва, че младите черни дупки са се разраствали по-агресивно, отколкото се смяташе досега, заедно с нарастващите галактики, в които се намират.
Учените комбинирали новите данни от „Чандра“ и от космическия телескоп „Хъбъл, за да търсят черни дупки в 200 отдалечени галактики от времето, когато вселената е била на 800 до 950 милиона години. Досега астрономите нямаха представа какво са правили черните дупки в тези млади галактики, ако изобщо са съществували. Сега обаче заради бурния им растеж става ясно, че черните дупки в наблюдаваната част от Вселената са по-малко екстремни форми на квазарите – много ярки обекти, които излъчват огромни количества енергия и се захранват от материята, попадаща в черната дупка.
Наблюденията показват, че между 30% и 100% от отдалечените галактики притежават разрастваща се свръхмасивна черна дупка. Като имат предвид тези данни, учените смятат, че в ранната Вселена е имало най-малко 30 милиона свръхмасивни черни дупки. Това е около 100 пъти повече, отколкото предсказват съвременните теории за еволюцията на галактиките.
„Изглежда, сме открили цяла нова популация от млади черни дупки. Смятаме, че тези бебета ще се превърнат в гигантски черни дупки като тези, които виждаме днес, близо 13 милиарда години по-късно“, обясни Кевин Шавински от Йейлския университет. Подобна популация от млади черни дупки в ранната Вселена беше предвидена, но досега не беше наблюдавана.

Станете почитател на Класа