Една ябълка на ден пази мускулите от атрофия

Учените от Университета на Айова са открили, че урсоловата киселина – вещество в кората на ябълките – притежава качества, които поддържат мускулната маса и помагат на тялото да остане във форма, съобщи „Дейли телеграф“.
Въпросното вещество може да помогне дори и при диабет. Учените са установили, че урсоловата киселина засилва мускулния растеж с до 15% и намалява значително телесната мазнина. Освен това тя намалява нивото на кръвната захар, холестерола и вредните мастни киселини.
Д-р Кристофър Адамс, водещият изследовател от Университета на Айова, смята, че веществото може да се окаже особено полезно за възрастните хора, които по естествен път губят мускулна маса. „Мускулната атрофия е сериозен проблем. Тя се среща често – засяга повечето хора на определен етап от техния живот и за нея няма лечение“, обяснява д-р Адамс. Учените изследвали генната активност при хора с атрофия и използвали данните, за да търсят вещества, които биха могли да я блокират. Така те открили, че урсоловата киселина, която е особено концентрирана в кората на ябълките, намалява мускулната атрофия при лабораторни животни. Те смятат, че веществото действа, като репрограмира гените, които карат мускулите да атрофират и помагат за натрупването на мазнини.
Сега учените планират да проверят дали същият ефект се наблюдава и при хората.

Станете почитател на Класа