Откриха първата соларна електроцентрала, която работи и през нощта

Може да изглежда като гигантски арт проект, но всъщност това симетрично кръгло поле от огледални панели е първата соларна електроцентрала в света, която може да генерира електричество и през нощта. Gemasolar Power Plant край Севиля в Южна Испания се състои от 2650 панела, разположени на площ от 1,85 кв. км. Огледалата, които всъщност се наричат хелиостати, фокусират 95% от слънчевите лъчи върху гигантски приемател в центъра на съоръжението. Получената топлина до 900 градуса по Целзий се използва за загряване на солни резервоари, които създават пара, задвижваща турбините на станцията за 430 млн. долара.
За разлика от всички останали соларни електроцентрали обаче топлината, която се съхранява в резервоарите на Gemasolar, може да бъде освобождавана в продължение на 15 часа през нощта и така съоръжението произвежда електричество 24 часа в денонощието. Благодарение на слънчевото време в Южна Испания централата ще може да работи почти всяка нощ и ще гарантира производство на електроенергия най-малко 270 дни в годината, което е до три пъти повече от възможностите на останалите възобновяеми енергийни източници. Проектът е съвместно предприятие на енергийната компания от Абу Даби Masdar и най-голямата испанска инженерна фирма SENER. Изграждането на централата отне две години, а цената й е 430 млн. долара. Стойността на централата прави произвежданото електричество по-скъпо в сравнение с тока, получен от вятърната, геотермалната или атомната енергия, но цената му ще е съвсем малко по-висока от тази на тока, произвеждан от други соларни централи.
Очаква се Gemasolar да произвежда 110 GWh годишно, което е достатъчно за захранването с енергия на 25 000 къщи в Андалусия. Това я прави най-мощната соларна електроцентрала в света. От SENER се похвалиха, че са единствената компания в света, която е проектирала и построила централа с подобен приемател със солни резервоари, която вече е пусната в експлоатация. От компанията смятат, че стандартизацията на тази нова технология ще означава понижаване на инвестиционните разходи за соларните електроцентрали.

Станете почитател на Класа