Антиматерия оцеля цели 1000 секунди

Международен екип от учени, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), създаде и съхрани общо 309 антиводородни атома за 1000 секунди – близо 17 минути – и смята, че може да ги задържи за още по-дълго време, съобщи „Сайънс дейли“.
През ноември учените, участващи в експеримента АЛФА, обявиха, че са успели да съхранят атоми на антиматерията за първи път. Те създадоха и задържаха 38 атома на антиводорода за една шеста от секундата. През следващите седмици физиците продължаваха да събират атоми на антиматерията и да ги съхраняват за все по-дълги периоди. Основен компонент на атомния „капан“ на АЛФА е свръхпроводим магнит. За около 15 минути АЛФА успява да създаде и складира атомите на антиводорода в техния магнитен капан. Засега единственият начин, по който учените разбират, че са хванали такъв антиатом, е да изключат магнита. Когато атомът на антиматерията се сблъска със стената на капана, той се самоунищожава, освобождавайки голямо количество енергия. Според учените 1000 секунди са напълно достатъчни, за да се изследват събраните антиатоми при взаимодействието им с лазерни лъчи или микровълни например.
Антиматерията е огледална на обикновената материя, но е трудна за наблюдение, защото всеки атом антиматерия се унищожава при контакт с материята. Водородният атом се състои от протон с положителен електрически заряд и електрон с отрицателен заряд. Атом на антиводорода се състои от отрицателен протон (антипротон) и от положителен електрон (позитрон) - античастици на протона и електрона.

Станете почитател на Класа