Големи луни като нашата не са чак толкова рядко явление

Около една на всеки десет скалисти планети, обикалящи около звезди, подобни на нашето Слънце, могат да имат луни, големи колкото земния спътник. Това твърдят швейцарски и американски изследователи, цитирани от Би Би Си.
Нашата Луна е непропорционално голяма – нейният диаметър е над една четвърт от земния, което досега се смяташе за изключително рядко явление и дори противоречие. С помощта на компютърни симулации на процесите на формиране на планети обаче учените са установили, че мощните сблъсъци като този, довел до образуването на нашата Луна, може да са по-често срещани, отколкото се предполага.
Учените от Института за теоретична физика към Университета в Цюрих и Лабораторията за атмосферна и космическа физика към Университета в Колорадо са провели серия от симулации, с които са изследвали как са се формирали планетите от газ и малки скалисти късове, наречени планетезимали. Смята се, че нашата Луна се е формирала в ранната история на Земята, когато планета с размерите на Марс се е ударила в планетата ни. В резултат се е образувал диск от разтопен материал, обикалящ около Земята, който с времето е формирал известният спътник.
Резултатите от изследванията показват, че шансът да се образува система от планета и спътник с маси над половината от масите на Земята и Луната е 8,3%.
Себастиан Елзер от Университета в Цюрих смята, че изследванията могат да помогнат и за намирането на други планети, способни да приютят живот.
Луната стабилизира наклона на земната ос, който би варирал драстично в сравнително кратки интервали при липсата на земния спътник. Това на свой ред би довело до мащабни промени в начина, по който топлината от Слънцето се разпределя на повърхността на планетата. Затова учените смятат, че присъствието на подобен голям спътник би направил условията на планетата, около която обикаля, по-подходящи за живот.

Станете почитател на Класа