"Мантия невидимка" защитава бреговете от разрушителни вълни

Големите вълни са много опасни за крайбрежните региони, а с времето дори и умереното вълнение на морето може да разруши бреговете. Китайски учени са разработили система, която с помощта на бетонни цилиндри, прави бреговата ивица „невидима“ за идващите вълни, съобщи „Ню сайънтист“.
Физиците вече постигнаха частичен успех с работата си върху мантиите невидимки, изработени от метаматериали, които действат, като отклоняват или изкривяват светлинните вълни около обекта, който искаме да бъде скрит. На фундаментално ниво светлинните вълни и вълните на океана си приличат, поради което китайските учени са успели да приложат тази концепция и във водата.
Вместо метаматериали учените са построили редици от най-обикновени бетонни цилиндри, които се подават от водата. Цилиндрите са кухи, с вертикални тесни отвори. Когато вълните се движат покрай тях, цилиндрите се пълнят с вода през отворите, а след като вълната отмине, водата се оттича от тях. Ако цилиндрите бъдат „настроени“ подходящо – с отвори с необходимата ширина – 90% от интензивността на вълната може да се елиминира, което защитава брега от другата страна на съоръжението. Освен това, тъй като цилиндрите постоянно ще се пълнят с вода и ще се изпразват, това действие може да се използва за генериране на електричество.
Най-често вълните не се движат с една и съща честота, но цилиндрите могат да бъдат направени така, че да се нагаждат към различните честоти на вълните, дори и към вълни цунами. Дори и ако не всички цилиндри работят максимално ефективно, голяма част от разрушителната сила на вълната ще бъде елиминирана. Учените смятат, че е възможно сегашното поколение системи за генериране на енергия от вълните да бъдат адаптирани, за да действат едновременно и като „мантии невидимки“ за бреговете.

Станете почитател на Класа