Чистят космическия боклук с лазери

Учени от НАСА смятат, че с помощта на нискоенергийни наземни лазери може да се ограничи броят на сблъсъците между отломките в околоземната орбита и дори да се намали количеството космически боклук, съобщи Лента.ру.
Космическият боклук е все по-тревожен проблем. Преди две години сателит, собственост на комуникационната компания Iridium, се сблъска с нефункциониращ руски сателит, опровергавайки теорията за „голямото небе“, според която Космосът е твърде обширен и подобни сблъсъци са малко вероятни. Само този инцидент изпрати в орбита над 1700 отломки, с което техният брой се увеличи с 20%. Експертите се опасяват най-вече от възможността за задействане на Синдрома на Кеслер, при който нарастващото количество космически боклук ще увеличи лавинообразно сблъсъците и околоземната орбита ще стане „необитаема“ за сателити.
Изследователите от НАСА обмислят възможността да използват наземен лазер за ограничаването на тези инциденти. Според тяхната концепция един мощен лазер би изпарил повърхността на космическата отломка, движеща се към друга, и така би променил посоката на нейното движение. Други експерти обаче се опасяват, че лазерът би могъл да се използва като оръжие, с което да се унищожават активни сателити. Джеймс Мейсън от НАСА предлага решение на този проблем. Той и колегите му смятат, че лазер с мощност от 5-10 киловата, с който космическите отломки ще бъдат облъчвани със светлина, няколко пъти по-интензивна от слънчевата, няма да може да се използва с други цели. Този лазер обаче ще е достатъчно силен, за да отклони отломките от техния курс.

Станете почитател на Класа