Родените с ниско тегло са програмирани да ядат повече

Новородените с ниско тегло заради неадекватното хранене на техните майки по време на бременността може да са програмирани да ядат повече, показва изследване, цитирано от „Хелтдей нюз“.
Откритието може да обясни връзката между ниското тегло при раждане и наднорменото тегло на по-късен етап от живота и показва колко е важно правилното хранене за бременните жени, смятат учените от Института за биомедицински изследвания към Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Техните изследвания върху лабораторни животни показват, че новородените с ниско тегло имат по-малко неврони в областта на мозъка, която контролира приема на храна, в сравнение с бебетата, родени с нормално тегло. Учените посочват, че предишни изследвания вече са установили, че бебетата с ниско тегло, които впоследствие наваксват с ускорен растеж, са изложени на по-голям риск от здравни проблеми по-късно, като наднормено тегло, сърдечни заболявания, диабет втори тип, високо кръвно налягане и остеопороза.
“Изследването показва значението на храненето и здравето на бъдещите майки за ограничаване на наднорменото тегло. Затлъстяването и свързаните с него заболявания са основната причина за смъртността в нашето общество, но въпреки това разполагаме с твърде малко ефективни стратегии за превенция и лечение“, обяснява д-р Мина Десай, съавтор на проучването.
В САЩ над 60% от възрастните са с наднормено тегло, а над 20% са затлъстели, както и 15% от децата и тийнейджърите от 2- до 19-годишна възраст.

Станете почитател на Класа