Европейският сателит GOCE състави карта на земното гравитационно поле

След близо две години в Космоса Европейският сателит GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) събра суровите данни, необходими за съставянето на карта на земното гравитационно поле, съобщи Европейската космическа агенция, цитирана от АФП.
Данните ще помогнат на учените да разберат по-добре влиянието на климатичните промени върху морското равнище, ледената покривка и циркулацията на океаните. ЕКА изстреля петметровия сателит, тежащ 1050 килограма, през 2009 г. като част от програмата „Земен изследовател“. От сравнително ниската си орбитална позиция на 260 км над планетата GOCE засича минимални изменения в гравитационното поле на Земята с безпрецедентна точност.
Гравитационното притегляне не е еднакво по цялата планета. Леко сплеснатата форма на Земята и неравномерното разпределение на скалите води до променливи гравитационни сили в различните региони. Учените в ЕКА ще използват новите данни, за да съставят планетарен „геоид“ - хипотетичен модел на начина, по който гравитацията би оформила Световния океан при липсата на приливни и отливни вълни и течения. Геоидът ще позволи да се направи много по-точно измерване на циркулацията на океана, масивната ледена покривка в Гренландия и Антакртика и промените в морското равнище, които са повлияни от глобалното затопляне. По-точните познания за гравитационните несъответствия ще допринесат и за формирането на по-ясна представа за вътрешността на Земята, както и за физичните характеристики на вулканите и земетресенията.
Планираната мисия на GOCE включваше два шестмесечни периода на измервания. На 2 март сателитът приключи 12-месечното събиране на данни за гравитационното поле. През следващите седмици данните ще бъдат обработвани, за да се изготви геоида. Въпреки че GOCE приключи планираната си мисия, ниската слънчева активност през последните две години доведе до по-ниска консумация на гориво от очакваното. Заради спестеното гориво, доброто състояние на сателита и отличното качество на събраните данни, ЕКА реши през ноември да удължи мисията му до края на 2012 г.
„GOCE е една от най-иновативните мисии на ЕКА. Тя представляваше истинско предизвикателство за нашите учени, инженери и повече от 40 компании, участващи в изграждането на сателита“, обясниха от космическата агенция.
Учените обещават, че веднага щом гравитационните модели бъдат завършени, те ще са достъпни за всички потребители безплатно, съгласно политиката на ЕКА за достъп до данни.

Станете почитател на Класа