Безсънието ни прави прекалени оптимисти

Безсънните нощи могат да ни направят прекалени оптимисти, твърди проучване, цитирано от „Дейли мейл“. Учените са открили, че лишаването от сън насърчава хората да се концентрират върху „позитивните последствия“ във всяка ситуация. Това може да обясни защо борсовите дилъри и нощните комарджии вземат дръзки решения.
Американски учени са изследвали влиянието на лишаването от сън върху 29 доброволци, докато играели хазарт с цел парична печалба. Участниците били тествани след нормален нощен сън и след като били будни цяла нощ.
Лишаването от сън променило поведението на доброволците в посока от избягване на загуба към преследване на печалба, правейки ги по-големи оптимисти относно спечелването на залозите. Сканиране на мозъка показало, че липсата на сън активира тези части от мозъка, които са отговорни за „позитивните резултати“ и намалява активността в областите, които се занимават с негативните резултати.
Но наплива на оптимизъм, причинен от липсата на сън може да обясни и защо уморените шофьори поемат опасни рискове. Това може да разкрие причината защо недоспали пешеходци се „хвърлят“ да пресичат опасни места, смятайки погрешно, че имат достатъчно време да преминат безопасно.
Учените от Университета Дюк в Северна Каролина твърдят, че този феномен не е свързан с концентрацията или паметта.
Според д-р Майкъл Чи, дългите часове работа на лекарите в болницата могат да доведат до увеличен брой злополуки. „Мисля, че е много важно като цяло обществото да се съобрази с данните за пагубните ефекти на лишаването от сън и да помисли дали да продължава да прави нещата по същия начин. Старите навици умират трудно, но мисля, че някои от тях трябва да умрат“, заяви ученият.


Станете почитател на Класа