Диагностицират рак на белите дробове по ноктите

Екип от медици от университета в Сан Диего установиха, че вероятността от заболяване от рак на белите дробове може да се прецени от парченце нокът, съобщи Би Би Си. Според лекарите, едно изследването на ноктите на краката е достатъчно да се определи нивото на никотина в организма и от там да се направи заключение за риска от рак. Ноктите на краката са точен барометър и естествен индикатор за вредата от тютюневия дим. От началото на миналия век учени приемат, че ноктите са огледало на човешкото здраве. Наличието на промяна в повърхността на нокътната плочка или в оцветяването й могат да са сигнал за вътрешно заболяване.
Това средство за диагностика е ефективно и за пасивни непушачи. Това доказват изследванията на 800 непушачи, които често присъстват на задимени места.
Ракът на белия дроб е най-често диагностицираната форма на на злокачествен тумор в света. 1,61 млн. души заболяват годишно.
Новото откритие е много важно, защото първите симптоми на рака на белия дроб (пр. пресипналост, прегракналост или кръвохрачене) в повечето случаи се появяват прекалено късно за провеждане на успешно лечение. Ако обаче заболяването се открие в ранна фаза, тогава шансовете за живот на болния се увеличават до 47%.

Станете почитател на Класа