Ford пуска говореща кола

Едва ли ще е най-интересният разговор, който някога сте водили, но съвсем скоро да приказвате на колата си, а тя да ви отговаря, ще е също толкова често срещано, колкото и натискане на копче или консултация с карта, съобщи „Дейли мейл“.
Системата, която обещава да е най-напредналата гласова технология за автомобили, ще бъде на пазара във Великобритания догодина. За разлика от KIT – автомобила на Дейвид Хаселхоф от известния тв сериал „Среднощен ездач“ от 80-те години – системата ще бъде достъпна в един от най-продаваните автомобили на Острова – Ford Focus.
Създателите на системата, наречена Sync, твърдят, че шофьорите ще могат да я използват, за да получават отговори дори на въпроси, като най-често повтаряната реплика от децата - „Стигнахме ли вече?“. От Ford твърдят, че гласовата технология ще може да усвоява 10 000 команди на 19 езика, с които водачите ще могат да контролират аудиосистемата, телефона и навигатора, както и да получават информация за заобикалящата ги среда.
Докато обаче от компанията уверяват, че системата ще може да се справя с нюкасълския „джорди“ акцент и други регионални говори, критиците се питат дали действително тя ще може да различи начините, по които говорим, и дали допълнителното разсейване от опитите ни да комуникираме с нея няма да доведе до повече инциденти.
Версия на Sync, разпознаваща 100 думи, вече е достъпна в САЩ от три години и е монтирана на три милиона автомобила Ford. Водачите могат да избират предпочитан глас, като някои твърдят, че женският глас звучи като „роботизираната Шер“. Новата модернизирана версия бе представена на технологично изложение в Германия и ще бъде налична за новото поколение на Ford Focus догодина на цена от около 350 паунда. Въпреки че някои луксозни коли като BMW и Mercedes-Benz вече имат системи за разпознаване на основни гласови команди, от Ford уверяват, че Sync, която е разработена заедно с Microsoft, е много по-усъвършенствана от всички съществуващи до момента системи. Интернет и GPS-технологията предоставят значително количество информация за местоположението на автомобила и намиращите се наблизо услуги. Защитниците на новата система обаче твърдят, че гласовият контрол е най-безопасният и най-малко разсейващият начин за достъп до тази информация. Когато бензинът е на привършване например, автомобилът ще може да уведомява шофьора къде е най-близката бензиностанция и ще му дава указания към крайпътни ресторанти и тоалетни. Освен това той ще може да контролира музикалната система, като разбира гласовите инструкции да избере нова песен от наличните във вградения MP3 плейър. От Ford твърдят, че сменянето на песента ръчно може да разсее шофьора за 25 секунди, което се равнява на близо километър по магистралата. Автомобилът ще може да и променя вътрешната температура или да прочита получени текстови съобщения. Ако шофьорът се затруднява да даде команда, когато това се иска от него, гласовата система ще пуска електронна въздишка с индикация какво да попита. В случай на инцидент системата ще може да идентифицира точно къде се намира автомобилът, ако е в Европа, и автоматично да набира местния телефон за спешни случаи и да говори на съответния език.

Станете почитател на Класа