Японски учени ускориха свръхпроводимостта с помощта на червено вино

Японски учени показаха за пръв път, че след предварителна обработка с различни видове алкохол, материалите на основата на желязо имат по-бърза свръхпроводимост, отколкото ако са изложени на въздействието на въздуха, съобщи esciencenews. Това може да бъде използвано в промишлените технологии за получаване на свръхпроводници. Екип от Националния научен институт за материалите под ръководството на Йошихико Такано е постигнал най-голям ефект с помощта на червено вино. В експеримента са използвани и бяло вино, уиски, бира, японски алкохолни напитки на основата на ориз – саке, както и смес от вода и етилов спирт като контролна проба.
Съединенията на основата на желязо обикновено могат да станат суперпроводници, след като бъдат изложени на въздействието на въздуха. Това обаче отнема няколко месеца. Изследването показва, че това може да стане и за един ден.
Образците, съдържащи съединения с желязо, били потопени за 24 часа в различни алкохолни напитки, нагрети до 70 градуса по Целзий и после анализирани. Оказало се, че червеното вино има най-добри свръхпроводими качества.
Учените засега не са напълно наясно с механизма на действие на алкохола върху металите. Съдейки по факта, че различните видове напитки са оказали съвършено различен ефект, надвишаващ този от въздействието на смес на спирт с вода, показва, че не етиловият алкохол играе най-важната роля в експеримента.

Станете почитател на Класа