Северният магнитен полюс се измества към Русия с 65 км годишно

Колкото и невероятно да звучи, е истина – северният магнитен полюс се движи по-бързо от всякога, заплашвайки сигурността на съвременните транспортни системи и традиционните навигационни маршрути на мигриращите животни, съобщи неделното издание на „Индипендънт“.
Учените твърдят, че северният магнитен полюс, който от два века се намира в ледената пустош на Канада, в момента се измества към Русия със скорост от около 65 км годишно. Скоростта на преместването му се е увеличила с една трета през последните десет години, което засилва спекулациите, че магнитните полета скоро могат да се обърнат и компасите да сочат юг вместо север – нещо, което се случва между три и седем пъти на всеки един милион години. Сегашната скорост на придвижване на северния магнитен полюс от канадския остров Елсмиър води до преместването на стрелките на компасите с около един градус на всеки пет години. Геолозите смятат, че северният магнитен полюс, който е различен от реалния Северен полюс, се движи заради промени в разтопеното ядро на планетата.
Феноменът вече предизвиква проблеми в авиацията. Международното летище в Тампа, Флорида, миналия месец преименува трите си писти, които подобно на тези на повечето американски летища, се идентифицират с помощта на цифри, отговарящи на посоката в градуси. GPS системите, които разчитат на сателити, са заменили компасите като средство за ориентиране на професионалните навигатори. Компасите обаче все още се използват, а под водата или дълбоко под земната повърхност, където сателитните сигнали не достигат, остават единствената възможност за ориентиране. В петролната индустрия магнитите също имат широко приложение, а маршрутите на мигриращите животни могат да се объркат заради изместването на магнитния полюс. Никой обаче не може да предвиди последиците от евентуално бъдещо обръщане на полюсите, тъй като такова не е било наблюдавано от 780 000 години насам.

Станете почитател на Класа