Смартфон засича рак със 100% точност за един час

Американски учени разработиха приложение за мобилен телефон, което засича рак с по-голяма точност, отколкото технологиите, използвани в момента в болниците, съобщи „Ню сайънтист“.
Смартфонът е до 100% точен при различаването на доброкачествените образувания и злокачествените тумори. Диагностицирането отнема само един час, което ще спести на пациентите чакането на резултати в продължение на най-малко три дни. Учените смятат, че устройството може да улесни и лекарите да следят колко ефективно лекарствата се борят с рака в тялото на пациента. В сравнение със сегашната технология за локализирането на туморите, при която се използват химикали, оцветяващи раковите клетки, и която е до 84% ефективна, новото приложение е 100% точно, твърдят създателите му. В бъдеще смартфонът може да бъде адаптиран да засича тумори на мозъка, кожата и яйчниците бързо и точно. Миниатюрното количеството тъкан, необходима за диагностицирането – едва една хилядна от милиметъра, ще спести на пациентите болката и риска от многобройните манипулации. Най-скъпата част от оборудването струва едва 96 долара, системата ще бъде напълно достъпна. Устройството, разработено в Масачузетската поликлиника в Бостън, съдържа смартфон, свързан с миниатюрен ядрено-магнитен резонанс.
При тестовете пациенти със съмнения за рак на стомаха миниатюрно количество тъкан било отделено с помощта на много тънка игла. След това учените добавили антитела, свързващи се с протеините, срещани в туморите на стомаха, и миниатюрни магнитни частици, които трябвало да се прикрепят към антителата. След това те използвали магнита в ядрено-магнитния резонанс, за да накарат молекулите в пробата да вибрират. Колкото по-силно е вибрирането на молекулите, толкова по-вероятно е пробата да съдържа тумор. Приложението в смартфона изчислява резултатите и ги предоставя на лекарите.
“Приложението за смартфона е лесен за използване интерфейс, който едновременно контролира апарата и получава данните. Трябва да е ясно, че това е количествен резултат, при който няма място за субективност или манипулация“, обясни д-р Сезар Кастро. Един от проблемите на приложението е, че съответните протеинови маркери невинаги присъстват в раковите клетки. Освен това протеините имат доста кратък живот, което означава, че клетките трябва да бъдат анализирани веднага след като бъдат получени.
Според учените все още предстои устройството да бъде тествано върху голяма група от пациенти, но ако всичко мине добре, системата може да получи широко разпространение в болниците до три години. Устройството е подходящо и за домашна употреба.
Друго устройство, разработено от университета „Дюк“ в Северна Каролина, изследва подозрителни бенки и засича злокачествени промени в техния пигмент с помощта на лазер. Ако то също се окаже по-точно от използваните в момента тестове, може да спести на пациентите ненужни хирургически намеси.

Станете почитател на Класа