"Дискавъри" пристигна на МКС за последен път

Космическата совалка „Дискавъри“ пристигна на Международната космическа станция в събота – последното й пътешествие, преди да бъде изложена в музей, съобщи АП.
“Дискавъри“ трябваше да излети и да се върне още през ноември, но полетът й бе отложен заради пукнатини на горивния резервоар. След няколко отлагания совалката най-после излетя в четвъртък, задържана с едва две секунди заради „нерешителен“ наземен компютър. „Дискавъри“ ще прекара поне една седмица на орбиталната станция. Апаратът транспортира подобна на килер стая, пълна с доставки за астронавтите на МКС, както и първия хуманоиден робот – Robonaut 2, който лети в Космоса. „Килерът“ ще бъде прикрепен към космическата станция в началото на тази седмица. Общо 12 души са на борда на „Дискавъри“ - представители на САЩ, Русия и Италия. В безпрецедентна среща в Космоса Русия, Европа, Япония и САЩ изпратиха на МКС свои апарати, включително товарни кораби. Цялата конгломерация, включително совалката, е с маса от над 544,3 тона.
Преди да се скачи с МКС, „Дискавъри“ направи бавно завъртане на 360 градуса, за да могат камерите на станцията да засекат евентуални повреди върху нея. При изстрелването на совалката поне четири отломки се отчупиха от горивния резервоар, като едно от парчетата изолационна пяна се удари в долната част на „Дискавъри“. Мениджърите на НАСА засега не са открили никакви повреди по совалката.
След катастрофата с „Колумбия“ през 2003 г. всяка совалка преминава през цялостен преглед за евентуални повреди по термалния щит, който трябва да е непокътнат за повторното навлизане в земната атмосфера. „Дискавъри“, която първа извърши маневрата през 2005 г., ще бъде първата, която ще се оттегли тази година. „Индевър“, а след това и „Атлантис“ ще приключат 30-годишната програма на совалките в средата на лятото. „Дискавъри“ е най-старата и най-използваната от трите със своите 39 полета за 26 години.

Станете почитател на Класа