Бутилират антиматерия

Някога смятана за част от научната фантастика, антиматерията – огледалният образ на обикновената материя в нашата видима Вселена – сега е във фокуса на лабораторните изследвания по света. Докато физиците вече лесно произвеждат антиматерия с радиоизотопи и ускорители на частици, охлаждането на тези частици от антиматерията и задържането им за определен период от време е нещо трудно постижимо. Когато антиматерията влезе в контакт с материята, тя се разпада до гама фотони.
Професорът по физика Клифърд Сърко от Калифорнийския университет в Сан Диего, който се надява да създаде най-големия контейнер за антиматерия в света, твърди, че физиците наскоро са разработили нови методи, с които се създават на големи облаци от частици на антиматерията, компресират се и се превръщат в лъчи, съобщи „Сайънс дейли“. Според него сега е възможно позитроните (антиелектроните) да бъдат охладени и забавени, след което да се складират в продължение на дни в специални „бутилки“ с магнитни и електронни полета, вместо стени от обикновена материя. Освен това са разработени методи за охлаждането им до температури като тези на течния хелий и компресирането им до висока плътност. „След това те могат да се избутат от бутилката във формата на лъч, подобно на изстискването на туба с паста за зъби“, обясни Сърко. Според него тези позитрони могат да намерят много приложения. По думите му тези лъчи дават нови възможности да се изследва взаимодействието на античастиците и обикновената материя.
Професорът и неговите колеги изграждат най-големия „капан“ за нискоенергийни позитрони в неговата лаборатория в Калифорнийския университет в Сан Диего, който ще е способен да съхранява над един трилион частици на антиматерията наведнъж. Той оприличи системата от магнитни бутилки на хотел с многобройни стаи, всяка от които съдържа десетки милиони античастици.

Станете почитател на Класа