Създадоха първия антилазер

Учени от Йейл създадоха първия в света антилазер, който изцяло може да неутрализира лазерен лъч, съобщи „Дейли мейл“.
Устройството улавя светлинния лъч, след което го кара да отскача, докато цялата му енергия изчезне, преди да бъде абсорбиран. Антилазерът е разработен от екип от учени начело с проф. Дъглас Стоун от Йейлския инженерен колеж, който първи представи идеята миналата година. Други изследователи лансираха концепцията за лазер, който се излъчва на обратно, но досега никой не е успял да я приложи на практика.
Учените разработили устройството, като фокусирали два лъча с определена честота на вълната в специална оптична кухина, изработена от силиций, която улавя входящите светлинни лъчи и ги принуждава да отскачат непрекъснато, докато енергията им се разсейва. Антилазерът действа на определени честоти и когато дължината на вълната се променя, устройството може да се включва и изключва, обясниха учените. На теория 99,999% от светлината може да бъдат елиминирани, но заради ограниченията на лазера и силиция в действителност се поглъщат 99,4%.
Въпреки че звучи като най-новото оръжие, разработено от Пентагона, изобретението няма да се използва от военните. Проблемът с приложението на антилазера за защита от лазерни оръжия е, че той не може да предотврати пораженията, предизвикани от лазера. Това е така, тъй като то не абсорбира енергията, съдържаща се в лазерния лъч, а я превръща в топлина, което означава, че войникът, който е имал лошия късмет да бъде уцелен от такова оръжие, ще получи лоши изгаряния. Изобретението обаче се разглежда с ентусиазъм от компютърните експерти като начин за създаване на ново поколение по-бързи компютри.

Станете почитател на Класа