Размножиха у нас Плодовете на Годжи ин витро

Растението Плодовете на Годжи, което се използва активно във фармацевтиката, се размножава ин витро у нас. Това съобщи пред „Класа“ докторът по генетика Георги Готоранов от BIO TREE. Той уточни, че в момента подобна технология в България и Европа по отношение на Lycium barbarum не се е прилагала и учените, работили по проекта, са подали искане за патент.
Екипът се е спрял на in vitro метода, защото дава огромно стопанско предимство с много високия си коефициент на размножаване. В естествени условия от едно растение годишно могат да се получат до 100 нови, докато при in vitro метода се стига до 1 000 000, отглеждани на малка площ и отличаващи се с жизненост.
Плодовете на Годжи (Lycium barbarum) е изключително ценно за медицината растение. То е богато на каротеноиди, които оказват положителен ефект върху зрението. Плодовете съдържат значителни количества от витамините C, B1, B2, Б6, Е, минерали, антиоксиданти и аминокиселини (изолевцин, триптофан), калций, селен, фосфор както и някои флавоноиди, поддържащи доброто състояние на бъбреците, черния дроб и сърцето. Антиоксидантите в Плодовете на Годжи пък предотвратяват растежа на ракови клетки, намаляват кръвната захар и понижават холестерола.

Станете почитател на Класа