Цинкът ни помага да се справим с настинката

Приемането на цинкови таблетки, сиропи или дражета може да намали продължителността и да ограничи симптомите на обикновената настинка, твърдят индийски учени, цитирани от Би Би Си.
Те са установили също, че ако започнем да приемаме цинк до ден след появата на симптомите на настинката, това ще ускори възстановяването ни. Освен това микроелементът може да помогне за предотвратяването на настинката, твърдят авторите на изследването, обхващащо данни от 15 теста, в които са участвали 1360 души. Учените обаче предупреждават, че цинкът не трябва да се използва дълго време заради опасността от натравяне. Големи количества от микроелемента могат да предизвикат гадене, повръщане и болки в корема. Експертите все още не са установили точната препоръчителна доза, с която можем да облекчим настинката си.
Възрастните страдат от настинка между два и четири пъти годишно, а децата – до десет пъти. Освен това човек не може да направи много, за да избегне подобни инфекции, тъй като вирусите, отговорни за тях, са широкоразпространени. Вирусите могат да се разпространяват от човек на човек не само при кашляне или кихане, но и дори при докосване на заразени повърхности, като дръжките на бравите например. Засега няма доказано лечение за обикновената настинка, но експертите смятат, че цинкът може да предотврати или ограничи инфекцията, като покрие вирусите и не им позволи да влязат в тялото. Освен това микроелементът, изглежда, пречи на вируса да се възпроизвежда, поне при лабораторните тестове. Смята се, че цинкът подпомага имунната система и може да заглуши някои от неприятните реакции на организма към атакуващия вирус.

Станете почитател на Класа