Информацията за калориите на етикета не влияе на избора ни

Учени от Нюйоркския университет установиха, че въпреки че потребителите са по-добре информирани за енергийната стойност на храната, това не влияе на избора им, съобщи „Дейли телеграф“.
Изследването показва, че цената и вкусът са много по-мотивиращи от желанието да се храним здравословно. Според д-р Брайън Елбел, провел изследването, са необходими други начини за намаляване на приема на калории. „Важно е да се знае, че информацията на етикета не помага за борбата с наднорменото тегло“, обясни той.
При проведеното изследване във вериги за бързо хранене били интервюирани тийнейджъри и родители на малки деца. Анкетираните твърдели, че са информирани за това колко калории приемат и това влияе на избора им на храна. Анализ на касовите бележки обаче показва, че потребителите продължават да поглъщат едни и същи калории, независимо дали тяхното количество е отбелязано на етикета или не. Д-р Елбел и колегите му събрали касови бележки и мнения от повече от 400 тийнейджъри и родители преди и след въвеждането на задължителната информация за хранителната стойност. Изследването показало, че няма промяна в броя на калории, изяждани във веригите за бързо хранене преди и след въвеждането на това изискване. Оказало се, че тийнейджърите купуват храна с около 725 калории, а родителите – с 600 калории. Вкусът се смятал за най-важната причина за избора на храна, а цената оказвала малко над 50% влияние при решението.

Станете почитател на Класа