Създадоха двупосочна безжична технология

“Безжичната комуникация е еднопосочна улица. Край.“ Радиотрафикът може да протича само в една посока в даден момент на специфична честота, поради което се налага и честата употреба на думата „край“ от пилоти, авиодиспечери, спешни екипи и хора, използващи портативни радиостанции, за да се редуват да говорят. Сега учени от Станфорд са разработили първото безжично радио, което може да изпраща и получава сигнали едновременно, съобщи „Физорг“. Това автоматично ги прави два пъти по-бързи от съществуващите технологии, а скоро откритието може да послужи за основа и на още по-бързи и ефикасни мрежи. Мрежите на мобилните телефони позволяват на потребителите да говорят и слушат едновременно, но те използват технология, който е твърде скъпа и изисква внимателно планиране, което я прави още по-неподходяща за други безжични мрежи, включително Wi-Fi.
Трима студенти по електроинженерство от Станфорд започнали работа върху новата технология въз основа на на пръв поглед проста идея. Ами ако радиостанциите могат да правят същото, което и мозъците ни, когато говорим и слушаме едновременно – да изолират звука на собствения си глас? При повечето безжични мрежи устройствата се редуват да приемат или предават. Основната пречка пред двупосочната комуникация е, че приеманите сигнали са заглушени от предаваните, поради което е невъзможно да се предава и приема едновременно. „Когато радиостанцията предава, нейните собствени сигнали са милиони и дори милиарди пъти по-силни от всичко останало, което може да дойде от друга радиостанция. Все едно се да се опитвате да чуете шепот, докато крещите“, обясни проф. Филип Люис. Изобретението се възползва от факта, че всяко радио знае точно какво предава, поради което неговият приемник може да го игнорира.
Откритието означава, че скоро ще можем да използваме много по-добри домашни и офис мрежи, които са по-бързи и по-малко натоварени. Според Люис обаче технологията може да има още по-важно приложение в авиодиспечерските комуникации. При използваната сега система, ако два самолета се опитат да се свържат с контролната кула едновременно на една и съща честота, никой от тях няма да успее. Люис смята, че новата система може да избегне катастрофите, които възникват заради този недостатък.

Станете почитател на Класа