Бебетата ревнуват още на 3-месечна възраст

Бебетата на три месеца могат да изразяват комплексни емоции, показва ново проучване на Департамента по психология на Университета в Йорк, съобщи askbaby.com. Въпреки че се смята, че бебетата могат да изразяват само основни емоции, изследването показва, че при тримесечни мъничета се забелязват признаци на ревност. Смяташе се, че емоции, като смущение, гордост, вина и ревност, са качества, които се развиват, когато детето е на 2 години. Проф. Мария Леджестре от департамента заяви, че когато бебетата видят, че вниманието на майката не е насочено към тях, те стават раздразнителни.
Проучването, при което са наблюдавани бебета на три, шест и девет месеца, показало, че когато майката общува с изследователя жена пред очите на мъничетата, те реагират негативно, като се усмихват по-малко и обръщат главата си настрани.
Когато изследователят разговаря с майката, преднамерено изключвайки от общуването бебето, то става нещастно и се опитва да привлече вниманието на майка си, като пищи, рита с крака и се върти.
„Ревността означава формиране на социална връзка и е реакция срещу присъствието на човек, който заплашва тази връзка“, обясни проф. Леджестре.

Станете почитател на Класа