Изобретиха 3D мамограф

Екип от учени от американската компания Hologic разработиха първия апарат за триизмерна мамография, съобщи в. “Лос Анджелис таймс”. Изобретението е базирано на вече съществуващия 2D мамограф. В клиничните изпитания на новия уред на рентгенография се подложиха повече от 300 жени. Резултатите показват, че снимките, направени с 3D апарата, са много по-ясни, отколкото на 2D мамографа. Това може да спести в бъдеще редица допълнителни изследвания, като например биопсията. Диагностиката на рака на гърдата понякога е много трудна, защото се появява по различен начин във всеки отделен случай.
Мамографията е скринингов метод за откриване на злокачествени образувания в млечните жлези дори когато няма никакви симптоми за наличието им. Чрез нея се откриват бучки в гърдата, промени в структурата или калцификати, когато те са толкова малки, че не биха могли да се забележат при обикновен преглед.
Според ръководителя на отделението по лъчева диагностика на тумори в нюйоркската болница “Ленъкс-Хил” Кристин Бърн триизмерната мамография може да се превърне в новия стандарт за скрининг на рака на гърдата.

Станете почитател на Класа