Разсейването подобрява ефективността при работа

Ако не може да свършите някаква задача и правите опити отново и отново, а нищо не се получава, не се притеснявайте и не се отказвайте. Решението е да направите малка пауза, като насочите вниманието си към нещо различно. Ново психологическо проучване показва, че краткото прекъсване на дейността, с която се занимаваме, ни предпазва от това, да се откажем от нея завинаги, съобщи „Лайв сайънс“. Това съответства на идеята, че мозъкът е устроен да открива и да отговаря на промяната, твърди ръководителят на изследването и професор по психология от Университета в Илинойс Алехандро Йерас.
„Постоянната стимулация се регистрира от мозъка ни като ненужна, така че в един момент той я изтрива от съзнанието ни“, обяснява Йерас.
Екипът му провел експеримент, в който 84 души били разделени на групи, за да се провери способността им да се фокусират върху повтарящо се действие, което трае 40 мин. Те трябвало да натиснат определен клавиш, когато на компютърен екран една дълга линия се сменя с къса. Докато при повечето участници качеството на представянето им при изпълнението на тази визуална задача намалява с времето, при част от групата, помолена едновременно с това да запомня и други цифри, то остава константа. Тези резултати противоречат на теорията, че хората изоставят изпълнението на дадена задача, защото спират да й обръщат внимание.

Станете почитател на Класа